Alternativ Genline-läsare

Senast ändrad 2006-04-13

Här är ett litet program för den som tröttnat på att köra Genline Family Finder (GFFinder) i sin webläsare.

Observera att Genline numera har en "Genline Family Finder 2.1" som fungerar minst lika bra som det programmet du hittar här, så den här sidan är ointressant numera. Det som GFF 2.1 för närvarande inte kan är att kopiera valda delar av bilden till fil. Det löser man rätt lätt själv med någon gratismjukvara.

Det fungerar visserligen alldeles utmärkt att använda webbläsaren till en början, men det är lite svårt att hålla ordning på småfönstrena (dvs själva GFF-fönstret och sökfönstret) och man kanske skulle vilja använda tangentbordet lite mer. Dessutom har Genline gjort sin inloggningssida lättanvänd, så bildfönstret tar upp 95% (inte 100%) av den tillgängliga ytan. Detta kan man dock ändra själv om man är lite händig med html-kod.

Hursomhelst har Genline valt att göra mjukvaran som en s.k. ActiveX-komponent för att den ska vara användbar i Internet Explorer 6.0. ActiveX kan man har olika synpunkter på, men i det här fallet var det mycket lyckat eftersom det då var rätt enkelt att skriva ett program som använder denna komponent. Vips behöver man inte använda webläsaren längre.

Det visade sig också vara ganska enkelt att lägga till några funktioner på vissa knappar på tangentbordet. I Genlines originalutförande kan man använda pilar (för att flytta bilden), PgUp/PgDn för att bläddra en sida fram/bak och plus/minus på numeriska tangentbordet för att zooma. Detta är lite klent dokumenterat men fungerar bra.

Jag har lagt till Ctrl+PgUp/Ctrl+PgDn för att hoppa 5 sidor fram/bak, division/multiplikation på numeriska tangentbordet för att minska/öka gamma ("ljusstyrkan") och F10/F11 för att få GFF/Sökfönstret att poppa upp. Det finns också möjlighet att kopiera en del av bilden - men där måste man använda musen.

Hämta här: genline.zip (se nedan för ändringshistorik)

Observera att zip-filen innehåller Genlines ActiveX-komponent. Denna är normalt tillgänglig på deras hemsida och laddas ner automatiskt om man loggar in med Internet Explorer 6.x. Jag har plockat med den i paketet för att göra det mer lättinstallerat. (Om någon från Genline har synpunkter på detta, så kontakta mig!)

Installationen är enkel:

 1. Packa upp zipfilen i en tom mapp
 2. Kör "install.bat" (det är möjligt att den bara heter "install" hos dig, det beror på hur du har ställt in din dator)

Användningen är också enkel:

Tack till Ann och Karl-Henrik som testade tidigare versioner! Själv har jag testat med Windows XP. Det bör fungera även med andra varianter på Windows men jag har alltså inte testat själv. Enligt en pålitlig källa på Anbytarforum fungerar också Windows 98.

Programmet är förresten skrivet i Delphi 5, om någon undrar.

 

Ett annat tips

En annan justering man kan göra med Genlinemjukvaran är denna, som är mycket bra om man har gott om minne i datorn. Gör inte detta om du känner dig osäker.

 1. Se till att du inte är inloggad på Genline.
 2. Gå till mappen där du installerade Genline Family Finder (alltså Genlines mjukvara, inte den ovanstående). Hos mig råkar den mappen vara c:\program\genline\gffinder.
 3. Med en texteditor, öppna libGenline.conf.
 4. Ändra (den enda) raden
  img_memory_cache_size = 50
  så att värdet blir större. Jag har 512 MB i maskinen och har satt den till 250.
 5. Spara filen.

Denna operation ökar storleken på cacheminnet, vilket betyder att om du bläddrar igenom t ex en husförhörslängd så kommer många fler sidor att stanna kvar i datorns minne jämfört med originalinställningen. Om du likt mig brukar behöva bläddra fram och tillbaka, eller bläddra igenom allt en gång till, så märker du säkert att det går betydligt snabbare andra gången eftersom sidorna då ligger i datorns minne. Dessutom minskar belastningen något på Genlines server.

Källkod

Kanske kan vara nyttig till något. Visar hur man dumpar skärmen och installerar tangentbordskrokar (SetWindowsHookEx). Får användas utan inskränkningar.

genline-src.zip

 

Ändringar

2005-03-25: Version 1.6 - Fixat bug som yttrade sig däri att själva GFF-fönstret lade sig till största delen utanför skärmen
2004-12-30: Version 1.5 - med möjlighet att enkelt kopiera valda delar av bilden.
2004-06-25: Version 1.4

 

Tillbaka till indexsidan